CATI Anket Yöntemi Nedir?

CATI: Bilgisayar destekli telefonda anket yöntemidir. Başta Amerika ve Avrupa olmak üzere gelişmiş pazarlarda her geçen gün payı artan CATI yöntemi teknolojisi sayesinde bir çok açıdan daha verimlidir. CATI ile yapılan araştırmalarda ;
• Zaman : Ulaşıma ve veri girişine harcanan zaman ortadan kalktığı için ortalama olarak ¼ oranında proje süresi kısalır.
• Bütçe (Maliyet) : Anketlerin telefon ile yapılıyor olması çalışma süresi içerisinde daha fazla kişiyle görüşülmesini sağlar. Buda anket başı birim maliyetleri düşürür.
• Kalite : Görüşmeler tamamının % 100 ses kaydı tutulur. Aynı anda müşteri canlı olarak bağlanıp görüşmeyi dinleyebilir. Çalışma sonunda ses kayıtlarının tamamı teslim edilir.
• Hata Oranı : Klasik anket yönteminde alınan cevaplar soru formundan bilgisayara aktarılır. CATI de ise aynı anda veri girişi yapılır. Buda soru formundan bilgisayara aktarılırken tuş hatası vb. problemleri ortadan kaldırır. Bu nedenle araştırmanın hata payı düşer daha sağlıklı sonuçlar elde edilir.
• CATI araştırmaları ekonomik ve saha uygulamaları bakımından hızlıca gerçekleştirilebilen araştırma yöntemidir. Özellikle kamuoyu araştırması, siyasi partiler için seçim araştırması ve bilinirlik araştırması için oldukça elverişli olan araştırma yöntemidir.
• CATI araştırması için görev verilecek proje ekibi diğer araştırma yöntemlerinde olduğu gibi detaylı olarak eğitimden geçirilir ve son kontroller için pilot uygulama yapılır: CATI araştırmaları süpervizörler denetim ve eşliğinde gerçekleştirilir. Yapılan görüşmelerin %20’si anketör bazında bire bir dinlenir.
• CATI görüşmelerinde gerçekleşen anketlerin takibi için web tabanlı uygulamasını müşterileri ile paylaşır.
Web Tabanlı Uygulama Takip Sistemi Nedir?

Çözüm araştırma şirketi CATI araştırmalarında ekonomik, hızlı ve etkili çözümler sunmaktadır. Araştırmalarınızda CATI uygulamalarında faydalanmak almak için tıklayınız

Posted in Neden Araştırma on Aug 31, 2021